Värähtelyn poistoa

Tasapainotuspalvelun perusidea on poistaa rengas/vanne yhdistelmän aiheuttamaa värähtelyä. Tasapainotuskoneen näyttämä "0" ei tarkoita sitä, että pyörä/vanne yhdistelmä olisi värähtelyä aiheuttamaton tai, että se olisi staattisesti ja dynaamisesti tasapainossa. Mitä jos siis teitte "0" pyörän, mutta asiakas reklamoi värähtelystä?

Tasapainotuskoneen näyttämä epätasapaino näytetään saatavilla olevien korjauspainojen mukaisesti, Euroopassa 5 gramman välein. Tyypillisesti tasapainotuskoneet kuitenkin pyöristävät arvon alaspäin lähimpään 5 grammaan! Tällöin koneen näyttämä "0" tarkoittaa nk. nimellistä laskennallista korjauspainoa.

Hofmann Geodyna koneet on varustettu patentoidulla mittaustekniikalla ja ne mittaavat pyörän aina 1 gramman tarkkuudella. Hyväkään tasapainotuskone ei ole väärin käytettynä riittävä tae värähtelyn poistosta.

Tyypillisimmät virheet

  • Rengas on asettunut huonosti vanteelle
  • Keskitys tasapainotuskoneen akselille on epäonnistunut
  • Tasapainotetaan likainen vanne/rengas
  • Käytetään kuluneita tai vääriä keskitysvälineitä

Nykyaikaiset vanteet ovat usein keskireiästä keskittyviä. Tämän voi todeta, mikäli vanne on todella tiukasti kiinnittynyt paikalleen. Tämä sama kiinnitys pitäisi saada toteutumaan tasapainotuskoneen akselille ilman väljystä. Vain 0,02 mm väljys kiinnityksessä tarkoittaa 10g lisää korjauspainoa. Mitä kaikkea pitääkään ottaa huomioon, että tällaista toleranssia ei synny?

Quick Plate tappilaipat

Tänäpäivänä useimmat autoilijat hankkivat jälkiasenteiset alumiinivanteet autoonsa. Alumiinivanteiden keskireikä ei etenkään näissä usein muovisia soviterenkaita käyttävissä vanteissa ole keskittävä. Jos vanteessa käytetään soviterenkaita tai vanteen kiinnitys on väljä, niin ne pitää aina keskittää tasapainotuskoneen akselille Quick Plate tappilaippojen avulla. Soviterenkaita ei pidä käyttää tasapainotettaessa. Käytännössä jos käyttää koko ajan tappilaippoja, niin tämä virheen mahdollisuus voidaan eliminoida.

Duo plate keskitysholkit

Mikäli tasapainotettavan vanteen sisäpinta ei ole kartion muotoinen, niin sen keskittämiseen ei voi käyttää kartioita vaan vanteeseen sopivaa keskitysholkkia. Haweka DUO Plate on tähän tarpeeseen kehitetty yleiskäyttöinen jousitettu ja säätyvä lisävaruste.

Finntest Tasapainotuskoulutus

Tuntuuko siltä, että teidän yrityksessä voisi olla tarpeen opiskella oikeaoppista tasapainottamista. Finntest järjestää asiakaskohtaista tasapainotuskoulutusta. Tasapainotuskoulutuksen avulla henkilökuntanne saa ajankohtaista tietoa oikeaoppisesta työskentelystä, työvirheet vähentyvät ja todennäköisesti saatte vähemmän reklamaatioita.